Barbado da Terceira on vuonna 2004 Portugalin Kennel Klubin (CPC) tunnustama rotu. Tämä ihastuttava paimen-/vartiokoira ei ole vielä ikävä kyllä ole FCI:n tunnustama.

Barbado on keskikokoinen koira. Urokset 52-58 cm ja nartut 48-54 cm.
Turkki on pitkää ja hiukan laineikasta, pohjavillalla. Karvanlaadun tulee olla vahva, mutta ei karhea. hyväksyttävät värit ovat musta, harmaa, "suden harmaa", keltainen ja fawn. Valkoiset laikut ovat hyväksyttäviä päässä, kaulassa, mahassa, hännän päässä ja tassuissa. Valkoinen kaulus on ihanteellinen.
Tyypillisesti Barbadon korvat ja hännät typistetään. Tosin jotkin kasvattajat ovat jättäneet pentueensa typistämättä (kennel Aradik).

Alla olevan tekstin olen vapasti kääntänyt eri lähteistä, pääasiassa portugalin kielisiltä sivuilta. Joten pieniä käännösvirheitä voi ilmetä...

Rotu on lähtöisin Azoreksen saaristosta, Terceiran saarelta.

Rodun juuret ylettyvät 1400-luvulle. Siitä miten Barbado sai alkunsa on kahdenlaista arviota.
Toisen tarinan mukaan rotu olisi saanut alkunsa metsästyskoirista, joita uudisasukkaat ostivat ympäri Eurooppaa. Tätä teoriaa tukevat Barbadon yhdennäköisyys Griffonien ja Barbetin kanssa.
Mutta mitä todennäköisemmin Barbadon juuret ovat samat kuin niin monen muun "partaisen" paimenkoirarodun. Azores oli aikoinaan välietappi laivoille, jotka matkasivat Atlantin toiselle puolelle. Ilmeisesti näistä laivoista jäi saarille eri rotuisia paimenkoiria joista rotu vähitellen alkoi kehittyä.

Rodun "virallinen" kasvatus saarella alkoi 70- luvulla ja 90-luvun alkupuolella määrää alettiin kartoittamaan. Koiria, jotka vastasivat rodun kuvausta löytyi noin 80 kpl.
Rodun ensimmäinen erikoisnäyttely järjestettiin 15.1.2005 Terceiran saarella. Mantereella ensimmäiset Barbadot esitettiin 22.10.2005 Fundãon näyttelyssä.
Ensimmäiset valio arvot saivat Adágio ja Duquesa-B helmikuussa 2008. Duquesa-B oli myös vuoden 2008 kolmanneksi voitokkain koira, portugalilaisissa roduissa ( eri rotuja portugalissa on 10).

Rotumääritelmä

Lähteet: kennel Aradik & AACCBIT

Powered by Aava 3